Acasă / Noutăți / Webinar – Avertizarea în interes public: transpunerea Directivei UE și lansarea Rețelei CivicAIP

Webinar – Avertizarea în interes public: transpunerea Directivei UE și lansarea Rețelei CivicAIP

Centrul Syene pentru Educație, Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics și Asociația REPER pentru Management prin Valori vă invită să luați parte joi, 19 noiembrie, ora 15.00 la un webinar privind procesul de transpunere a Directivei UE despre avertizarea în interes public și lansarea Rețelei CivicAIP. Scopul Rețelei este promovarea avertizării în interes public în România ca modalitate fundamentală de asigurarea a unui climat de lucru responsabil, caracterizat de integritate și lipsa oricărui abuz și discriminări, în organizațiile publice și private.

Evenimentul se va desfășura online pe platforma Zoom, iar agenda poate fi consultată la .

În vederea participării la eveniment vă rugăm să completați formularul disponibil la adresa: După completarea formularului veți primi link-ul de conectare la platforma Zoom unde va avea loc webinarul.

Avertizorii în interes public sunt persoanele care raportează cu bună credință încălcări ale legii și conduitei în cadrul organizațiilor în care activează. În decembrie 2019 a fost adoptată Directiva (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Directiva trebuie transpusă în legislația națională de către statele membre UE până în decembrie 2021. România se află la începutul procesului de transpunere de aceea dorim să începem dezbaterea despre procesul de transpunere, dar și despre implementarea mai bună a standardelor în domeniul avertizării în interes public.

Experții participanți la webinar sunt:

  • Anca-Luminița Stroe lucrează la Ministerul Justiției, în cadrul Direcției de Prevenire a Criminalității, și are o experiență de peste 14 ani în domeniul politicilor anticorupție și al implementării standardelor de integritate.
  • Silviu Ioan Popa este Secretarul General al Agenției Naționale de Integritate, fiind responsabil de coordonarea procesului de implementare a obiectivelor cuprinse în Mecanismul de Cooperare și Verificare – Condiționalitatea nr. 2 și a componentei de relații internaționale în ceea ce privește cooperarea cu instituțiile similare din străinătate, dar și de menținerea dialogului instituțional și consolidarea cooperării cu entități, precum Banca Mondială, GRECO, Comisia Europeană, OECD, OSCE.
  • Radu Răuță a coordonat proiecte complexe de implementare a standardului ISO 37001 Sisteme de management anti-mită pentru 12 companii și instituții publice, atât din România, cât și din Republica Moldova. În același timp, Radu a contribuit la proiecte de cercetare axate pe cele mai bune practici europene în domeniile statului de drept, managementului public și conformității.
  • Mihaela Pop este managerul proiectului Expanding Anonymous Tipping al Centrului pentru Jurnalism Independent și desfășoară o cercetare doctorală pe marginea dreptului la liberă exprimare exercitat sub forma avertizării de integritate. Mihaela are pregătire juridică și a făcut parte, începând cu anul 2015, din proiecte implementate de organizații din sectorul neguvernamental, majoritatea în domeniul drepturilor omului.
  • Andreea Gușă este membru fondator al Asociației REPER pentru Management prin Valori și colaborator al Universității din București unde a obținut titlul de doctor. În ultimi 7 ani a participat la implementarea mai multor proiecte anticorupție și de educație civică, dar și a unor contracte de consultanță în managementul eticii și conformității pentru sectoarele public și privat, inclusiv a unor canale de raportare pentru avertizorii de integritate în regim externalizat.
  • Iulia Coșpănaru este membru fondator al Asociației REPER pentru Management prin Valori și doctor în politici de conformitate. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul conformității, politicilor anticorupție și protecției datelor cu caracter personal atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. A derulat numeroase proiecte dedicate sprijinirii avertizorilor de integritate, precum și utilizării mecanismului avertizării de integritate ca instrument de management al riscurilor de neconformitate.
  • Cristian Ducu este expert în managementul eticii și conformității, precum și în audit și raportare de sustenabilitate. Este președintele Asociației Europene de Etică și Conformitate.
  • Radu Nicolae este președintele Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă și realizează de peste 17 ani proiecte și cercetări în domeniul prevenirii și combaterii corupției și a crimei organizate.

Pentru alte detalii și informații despre eveniment și posibilitatea de a adera la Rețeaua CivicAIP, vă stăm la dispoziție la adresele radu.nicolae@syene.ro sau andreea.gusa@reper.info.ro.

https://www.facebook.com/events/705322920361199

Citește și

Sesiunile de etică și conformitate: Frauda în timpul CoViD-19

European Ethics & Compliance Association, în parteneriat cu Centrul Syene pentru Educație și Centrul de …