Acasă / Despre noi

Despre noi

Centrul Syene pentru Educaţie (CSE) este un centru de analiză şi politici publice în domeniul educaţiei înfiinţat în anul 2013. Dezvoltăm studii şi cercetări privind provocările din sistemul de educaţie din România şi Uniunea Europeană. Sprijinim elevii, studenţii şi cadrele didactice să îşi consolideze abilităţile şi cunoştinţele profesionale prin conferinţe, programe de formare, stagii de practică şi consiliere profesională. Încurajăm etică, dezvoltarea durabilă dezvoltarea personală, diversitatea şi participarea publică. Dezvoltăm programe de educaţie pentru democraţie şi cetaţenie activă. Începând cu anul 2017 am dezvoltat un program de cercetare privind crima organizată în cadrul căruia abordăm subiecte precum traficul de fiinţe umane şi contrabanda cu ţigări.

Obiectivele noastre:

  1. Îmbogăţirea culturii şi educaţiei, inclusiv a culturii civice şi antreprenoriale
  2. Promovarea unui stil de viaţă armonios, a dezvoltarii personale, a competenţei şi responsabilităţii
  3. Promovare respectării drepturilor omului, în special a dreptului la educaţie

Semnificaţia numelui Syene

Syene este denumirea antică a actualului oraş Aswan din Egipt, aflat la câteva sute de kilometri de Alexandria. Am ales acest nume pentru organizaţia noastră pentru că simbolizează creativitatea. În antichitate, acest loc a inspirat imaginaţia unui om, astfel încat mintea lui să poată face un pas mai departe în sensul cunoaşterii şi evoluţiei ştiinţifice, a unei mai bune înţelegeri a lumii în care trăia.

Problema dacă Pamantul este sferic, s-a pus încă de pe vremea grecilor antici, mai exact secolul VI î.e.n., în timpul lui Platon. Dimensiunea Pământului, a Lunii, a Soarelui, precum şi distanţele de la Pămant la cei doi astri, au fost calculate pentru prima oară de Eratostene, bibliotecar pe atunci la Biblioteca din Alexandria.

Totul a inceput cand Eratostene a aflat ca în oraşul Syene exista un puţ în care, în fiecare an pe 21 iunie (ziua solstiţiului de vară), lumina Soarelui pătrundea până în fundul său, fără a genera vreo umbră a marginilor puţului. Pentru Eratostene, asta însemna că în acel moment Soarele se afla exact deasupra puţului.

Dându-şi seama că poate folosi acest fapt pentru a măsura circumferinţa Pământului, Eratostene a înfipt un băţ vertical în pământ în Alexandria la acelaşi moment în care raza de soare pătrundea direct în puţul din Syene şi a măsurat unghiul dintre băţ şi umbra lui. Apoi, Eratostene a măsurat distanţa dintre cele două orase şi, în urma unui calcul simplu, el a obţinut o valoare a circumferinţei de aproximativ 40.000 de kilometri, foarte apropiată de cea cunoscută astăzi.

Misiunea noastră

Inspiraţi de maniera inovativă în care la Syene a fost calculată pentru prima dată circumferinţa planetei, folosind instrumente simple, dar şi o minte educată ştiinţific, la Centrul Syene pentru Educatie promovăm parteneriatul şi creativitatea în sistemul de educaţie şi să îi ajutăm pe oameni să îşi îmbogăţeească viaţa, să îşi lărgrească orizontul, să gândească independent şi să găsească un sens în ceea ce învaţă.